در این مقاله سعی میکنیم به پر تکرار ترین و پر ابهام ترین سوالات در مورد پروتئین وی پاسخ بدهیم. از “وی” میتوان به عنوان پروتئین کامل یاد کرد، به این معنی که این پودر پروتئینی شامل همه آمینو اسیدهایی است که بدن نیازمند آنها برای ترمیم و عملکرد صحیح و کامل میباشد.
پروتئین وی همچنین منبع غنی آمینو اسیدهای شاخه دار ال لوسین،ال ایزولوسین و ال والین میباشد. این منبع با کیفیت پروتئین به طور طبیعی در محصولات لبنی یافت میشود، اما به طور معمول این پروتئین به صورت مکمل غذایی به بازار عرضه و مصرف میشود. برای اولین بار این پروتئین در صنایع پنیر سازی به عنوان یک ماده بی فایده در نظر گرفته شد! به مرور زمان و پس از تحقیقات این ماده ارزشمند نظر ها را به خود جلب کرد و امروزه جزو پر مصرف ترین مکمل های پروتئینی دنیا محسوب میشود.
ویژگیهای پروتئین وی چیست؟
پروتئین وی یکی از با کیفیتترین منابع پروتئین است و یک انتخاب ایدهآل و مناسب برای مردان و زنان در هر سنی شامل میشود. نه تنها پروتئین وی باعث فراهم کردن آمینو اسیدهای ضروری برای ورزشکاران حرفهای میشود، بلکه این ماده در بهبود و بازسازی بافتهای ماهیچهای نیز بسیار کمک خواهد کرد. پروتئین وی به سرعت به خاطر طول کم آمینو اسیدهای شاخه دار آن جذب بدن میشود که خود باعث ریکاوری مطلوب و رشد در عضلات میشود. پروتئین وی دارای ویژگیهای مطلوب فراوانی است که کنترل وزن، سلامت قلب و عروق و سلامت استخوانها٬ سلامت سیستم ایمن تعداد کمی از این ویژگیها هستند.
تفاوت بین پروتئین وی ایزوله (Whey Isolate) و پروتئین وی کنسانتره (Whey Concentrate) چیست؟
بر اساس اعلام اداره کل غذا و دارو، پروتئین وی ایزوله یک پودر پروتئینی طبیعی است که از مشتقات محصولات لبنی به حساب میاید و دست کم بالای ۸۰ درصد حاوی پروتئین است و شکل فرآوری آن به صورت میکروفیلتر ایزولاسیون است؛ در صورتی که این مقدار در پروتئین وی کنسانتره در حدود ۷۰ درصد میباشد. به علاوه، پروتئین وی ایزوله تقریبا بدون شکر، لاکتوز یا چربی میباشد.
اگر پروتئین وی کنسانتره حاوی ۷۰ درصد پروتئین میباشد؛ پس ۲۰ درصد مابقی چیست؟
هر پودر پروتئینی، چه وی، سویا، کازئین و…دارای مقداری آب درون خود است. در حقیقت این مقدار در کل فرمول به پنج درصد میرسد.۳ تا ۵ درصد دیگر نیز مواد معدنی خود وی میباشند.۱۰ تا ۱۲ درصد باقیمانده نیز ترکیبی از کربوهیدراتها و چربی میباشد.
آیا پروتئین وی پاستوریزه است؟
پودر پروتئین وی از شیر کامل پاستوریزه به عنوان ماده خام ساخته میشود که در یک محیط استریل با دمای پایین برای جلوگیری از تغییر ماهیت آن صورت میگیرد.”وی” توسط گرما میتواند تغییر ماهیت دهد. دمای بالا (مثل دمای زیاد بالای ۷۲ درجه فرآیند پاستوریزه کردن) باعث تغییر ماهیت پروتئین وی میشود.
مدت زمان انقضا پروتئین وی چقدر است؟
بر روی بسته بندی تمام محصولات پروتئین وی تاریخ انقضا و نحوه مصرف آن درج گردیده است. مصرف پروتئینهای تاریخ گذشته به دلیل از بین رفتن مواد جانبی آن که باعث تغییر رنگ و طعم آن میشود که میتواند باعث ناراحتیهای معده یا شرایط بدتر نیز شود. احتمال خراب شدن پروتئین وی به دلیل رشد میکرو باکتری ها تا زمانی که در محیطی خشک و خنک و غیر قابل نفوذ نسبت به آب و رطوبت باشد کم است.
اگرچه مقدار چربی در این پروتئینها کم است اما پروتئین کنساتره یا پروتئین های میکس (Blend) مقداری چربی در آنها وجود دارد، که این چربی میتواند به واسطه تجزیه شیمیایی به وسیله اکسیژن موجود در هوا فاسد شود. تاکید میشود که برای ایمنی ۱۰۰ درصد به اطلاعات مندرج روی بسته بندی که توسط شرکت تولید کننده ارائه کرده است پایبند بمانید.
آیا کسانی که نسبت به لاکتوز حساسیت دارند میتوانند از پروتئین وی استفاده کنند؟
پروتئین وی ایزوله تقریبا بدون لاکتوز است ولی امکان دارد حاوی مقدار کمی (نیم گرم) لاکتوز باشد. کسانی که مشکل حساسیت به لاکتوز را دارند میتوانند به راحتی بدون نگرانی نسبت به عوارض آن این ماده را مصرف نمایند. در صورت هر گونه شک این افراد میتوانند با پزشک مربوطه در این باره مشاوره کنند. برخی پروتئین های وی کنسانتره نیز به وسیله آنزیم لاکتاز تقویت میشوند و برای افراد حساس به لاکتوز مناسب هستند.