مکمل شناسی

همه چیز درباره مکمل گلوتامین

گلوتامین یکی از اسیدهای آمینه موجود در بدن انسان می‌باشد. گلوتامین جزو اسیدهای آمینه ضروری نمی‌باشد با این حال در دنیای بدنسازی گلوتامین به عنوان یکی‌ از بهترین مکمل‌های موجود در بازار شناخته میشود. البته منظور ما از غیر ضروری این نیست که واقعاً مصرف آن برای ما غیر ضروری می‌باشد بلکه منظور ما این است که بدن به طور طبیعی خود توانایی تولید گلوتامین را دارا می‌باشد. در زمان آسیب یا ضربه، مکمل گلوتامین می‌تواند میزان بهبودی را افزایش دهد و عملکرد سیستم ایمنی بدن را قوی تر کند. اسید آمینه گلوتامین از ترکیب گلوتامات و آمونیاک با مصرف آدنوزین تری‌فسفات تشکیل می‌شود. این ماده در خون انسان، فراوان‌ترین آمینو اسید آزاد می‌باشد.

شصت درصد گلوتامین بدن ما درون ماهیچه‌های اسکلتی می‌باشد و مابقی آن درون شش ها، کبد و معده جای گرفته است. گلوتامین یک مولکول منحصر به فرد می‌باشد که به دو نیتروژن متصل است. همین خصوصیت آن باعث شده است که گلوتامین اصلی‌‌ترین انتقال دهنده نیتروژن درون سلول‌های ماهیچه ای‌ باشد.

بررسی عملکرد و کارکرد گلوتامین در بدن

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بر اثر بیماری و فعالیت‌های پر فشار فیزیکی‌ نیاز بدن به گلوتامین افزایش می‌یابد. سلول‌های سیستم ایمنی بدن به عنوان سوخت اصلی‌ خود از گلوتامین استفاده میکنند و کارکرد صحیح این دستگاه بستگی به گلوتامین دارد. هنگام بیماری یا آسیب دیدگی٬ سیستم ایمنی بدن واکنش نشان میدهد و نیاز بیشتری به گلوتامین خواهد داشت. افرادی که در آستانه مریض شدن هستند یا در محیط‌هایی هستند که احتمال ابتلا به بیماری وجود دارد برای حفظ سلامتی‌ خود به دریافت بیشتر گلوتامین نیازمند میباشند.
مصرف گلوتامین همچنین باعث افزایش نگهداری نیتروژن درون عضلات بدن میشود. احتباس نیتروژن درون عضلات و جریان خون برابر است با حفظ حالت آنابولیک بدن و در نتیجه عضله سازی و بهبود ریکاوری. در چند دقیقه ابتدایی تمرینات٬ ماهیچه‌ها شروع به آزاد سازی گلوتامین میکنند. هنگامی که میزان گلوتامین بدن شما کاهش یابد احتمال اینکه بدن شما به حالت کاتابولیک وارد شود افزایش می‌یابد. در موارد شدید تر حتی این مساله میتواند باعث از دست رفتن عضلات نیز شود. گلوتامین همچنین مسئول انتقال نیتروژن به سراسر بدن در طول تمرینات پر فشار می‌باشد. حفظ تعادل یا بالانس مثبت نیتروژن و مقادیر بالای گلوتامین از معیار‌های اصلی‌ عضله‌ سازی می‌باشد.

چرا بدن به گلوتامین نیاز دارد؟

بدن انسان برای انتقال آمونیاک و نیتروژن در سراسر بدن از طریق رگ‌های خونی نیازمند استفاده از گلوتامین می‌باشد. به همین دلیل بدن همیشه سعی‌ می‌کند جریان گلوتامین موجود درون رگ‌های خونی را همیشه ثابت نگه دارد. دستگاه ایمنی و دستگاه گوارش هر دو نیازمند آمینو اسید گلوتامین هستند. دستگاه گوارش در بعضی‌ موارد که فرد از رژیم با پروتئین بالا استفاده می‌کند به دلیل کمبود گلوتامین میتواند دچار مشکلاتی شود. عضلات٬ بزرگترین منبع گلوتامین موجود در بدن میباشند.

شصت درصد گلوتامین موجود در بدن در عضلات ما ذخیره شده‌اند. هنگامی که یک فرد به صورت منظم و دائمی روی به تمرینات سنگین فیزیکی‌ می آورد؛ نیازمند مقادیر بیشتری گلوتامین نسبت به آن چیزی است که بدن به طور طبیعی آن را تولید می‌کند. بنابراین اگر بدن نتواند گلوتامین مورد نیاز خود را از طریق رگ‌های خونی دریافت کند مجبور میشود که به سراغ ماهیچه‌ها برود. در این حالت گلوتامین موجود درون ماهیچه‌ها شکسته شده و به درون جریان خون وارد میشوند.

به همین دلیل است که شما باید از مکمل گلوتامین استفاده کنید. مصرف گلوتامین مخصوصا بعد از انجام تمرینات شدید٬ بسیار مورد نیاز می‌باشد. میزان گلوتامین موجود در بدن بعد از تمرینات میتواند تا ۵۰% نیز کاهش پیدا کند. هنگامی که بعد از تمرینات عضلات تجزیه شوند بدن برای انتقال پروتئین به درون این ماهیچه‌ها برای ترمیم و رشد مجدد نیازمند گلوتامین می‌باشد. اگر بخواهیم به طور طبیعی منتظر بازگشت سطح نرمال گلوتامین درون بدن باشیم باید ساعت‌ها یا حتی روز‌ها منتظر بمانیم.

مصرف گلوتامین در ورزشکاران

اگرچه بعضی مطالعات، هیچ مزیتی برای ورزشکارانی که از گلوتامین استفاده می‌کنند به حساب نیاورده است، اما منابع دیگر از جمله مرکز پزشکی دانشگاه مریلند می‌گویند که مکمل گلوتامین بعد از ورزش شدید، می‌تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت و به محافظت در برابر بیماری‌های متداول، کمک کند. در حالیکه گلوتامین، بیشترین آمینو اسید در بدن است، ممکن است مقدار آن در زمانی که بدن شما در حال ترمیم است، کاهش یابد. شاید به همین دلیل است که ورزشکاران از مکمل گلوتامین استفاده می‌کنند. اگرچه هیچ داده‌ی علمی وجود ندارد که از استفاده‌ی گلوتامین برای مقاصد ورزشی حمایت کند، اما گلوتامین یکی از محبوب‌ترین مکمل‌ها در میان بدنسازان و ورزشکاران است. نتایج تجربه در میان ورزشکاران قدرتی به خصوص بدنسازان حرفه‌ای گواه تاثیرات مثبت گلوتامین در روند ریکاوری و عضله سازی آنها میباشد. در نظر داشته باشید که این مکمل اولویت اول چنین ورزشکارانی نیست و آنها در کنار رژیم غذایی اصولی٬ تمرین و استراحت کافی و در کنار دیگر مکمل های موثر به این نتایج مثبت رسیده اند.

هیچ مقدار مصرف رسمی و توصیه شده‌ای برای عضله سازی توسط ال گلوتامین وجود ندارد، اما اکثر تولید کنندگان این مکمل، معمولا ۵ گرم از آن را دو یا سه بار در روز توصیه می‌کنند.

در مورد چگونگی مصرف گلوتامین در مقاله زیر بخوانید:

بهترین زمان برای مصرف گلوتامین چه موقع می‌باشد؟

تاثیرات مصرف گلوتامین بر روی بهبود عملکرد بدن و بیماری ها

تاثیرات ال گلوتامین در بیماری التهابی روده و زخم معده

بیماری التهابی روده، التهاب تمام یا بخشی از دستگاه گوارش است. مرکز پزشکی دانشگاه مریلند می‌گوید: گلوتامین می‌تواند به حفاظت از پوشش داخلی دستگاه گوارش کمک کند. از طرفی بعضی از مطالعات نشان میدهد که استفاده از گلوتامین برای بیماری التهابی روده، فایده‌ی چندانی ندارد. بطور کلی بنظر می‌رسد که تحقیقات بیشتری در مورد گلوتامین و بیماری التهابی روده مورد نیاز است. وب‌سایت Harvard Gazette گزارش می‌دهد که مصرف گلوتامین اضافی می‌تواند در برابر آسیب معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری که باعث زخم معده می‌شود، از بدن محافظت کند. هیچ مقدار مصرف رسمی و توصیه شده‌ای برای بیماری التهابی روده یا زخم معده وجود ندارد، با این حال مرکز پزشکی دانشگاه مریلند توصیه می‌کند که بزرگسالان، سه بار در روز، ۵۰۰ میلی‌گرم گلوتامین مصرف کنند.

سایر کاربردهای گلوتامین در علم پزشکی

مرکز پزشکی دانشگاه مریلند گزارش می‌دهد که مطالعات نشان داده‌اند استفاده از گلوتامین، همراه با سایر مواد مغذی می‌تواند به افزایش وزن و افزایش جذب مواد مغذی در مبتلایان به HIV و ایدز کمک کند، اما هیچ دوز خاصی برای این کاربرد، توصیه نشده است. وب‌سایت drugs.com می‌گوید: مطالعه‌ای که در آن ۴ هفته درمان با گلوتامین با دوز ۳۰ گرم در روز انجام شد، فواید بالینی در کاهش حساسیت اکسیداتیو گلبول‌های قرمز داسی شکل خون را نشان داده است.

از گلوتامین برای سندرم روده‌ی کوتاه – بیماری که مانع جذب مواد مغذی می‌شود، زیرا بخش بزرگی از روده‌ی کوچک، از بین رفته یا بوسیله‌ی جراحی برداشته می‌شود – وب‌سایت MayoClinic.com توصیه می‌کند که در هر روز ۳۰ گرم در دوزهای مجزا تا ۱۶ هفته مصرف شود. گلوتامین، بصورت درمانی برای بیماران سرطانی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تهیه و تنظیم مطلب توسط تیم تولید محتوای بادی‌من، استفاده از مطالب بدون ذکر منبع ( بادی‌من ) و به منظور مقاصد تجاری پیگرد قانونی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *